LT
EN
  • TAMO dienynas

  • Projektai

  • Interviu su Edvinu Misiukevičiumi, projekto ,,Moksleiviai – į Vyriausybę” dalyviu

    Atnaujinta: 2012-10-12

    Priešpaskutinę vasaros savaitę, kai daugelis mokinių mėgavosi besibaigiančių vasaros atostogų akimirkomis, mūsų abiturientas Edvinas Misiukevičius sėmėsi ypatingos patirties politikos srityje. Perėjęs atranką kartu su kitais dvidešimt devyniais gabiausiais ir šauniausiais šalies mokiniais, jis tapo projekto ,,Moksleiviai – į Vyriausybę“ dalyviu. Šiame projekte Edvinas visą savaitę (rugpjūčio 20-24 d.) turėjo galimybę atlikti praktiką pasirinktoje Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijoje. Projekto dalyviai susitiko su LR Prezidente Dalia Grybauskaite, susipažino su ministerijų bei Ministro Pirmininko tarnybos darbo kasdienybe, turėjo galimybę geriau suprasti valstybės institucijų darbo specifiką bei darbo viešajame sektoriuje principus, tuo pačiu prisidėdami prie pilietinės visuomenės formavimo.

    Išsamiau apie projekte įgytą patirtį, patirtus įspūdžius su Edvinu Misiukevičiumi kalbėjosi jo bendraklasė Inga Paškevičiūtė.

    I.P.

    Kaip tu atradai šį projektą ir kas paskatino jame dalyvauti?

    E.M.

    Apie projektą sužinojau iš savo klasės auklėtojos Jūratės Petrauskienės. Ji persiuntė informacinį laišką, gautą iš pavaduotojos Jūratės Česonienės. Tad į šį projektą man pasiūlė eiti du asmenys. O dalyvauti paskatino mano žingeidumas ir noras išbandyti savo jėgas. Taip pat manau, kad ir fortūna man šypsojosi…

    I.P.

    Kiek laiko jau tęsiasi šis projektas? Kokia jo trukmė?

    E.M.

    Šie metai yra ketvirtieji projekto ,,Moksleiviai – į Vyriausybę“ gyvavimo metai. Mes buvome ketvirtoji ,,Šešėlinio ministrų kabineto” kadencija. Projektas truko visą savaitę. Susirinkome sekmadienį (rugpjūčio 19d.) ir išsiskirstėme penktadienį (rugpjūčio 24d.). Aišku, galėjome likti iki šeštadienio, bet miego trūkumas kvietė namų link. Tad aš su kitomis dviem ,,šešėlinėmis ministrėmis” patraukiau namų link.

    I.P.

    Važiavote į Vyriausybę, kurią sudaro daug ministerijų. Kaip po jas pasiskirstėte? Kaip jas išsirinkote? O gal jus išsirinko?

    E.M.

    Kaip visiems žinoma, Lietuvos vyriausybė turi 14 ministerijų. Šešėliniai ministrai buvo paskirstyti į 15 grupių: 14 ministerijų ir LR Ministro Pirmininko tarnybą (MPT). Beveik visose ministerijose ir MPT dirbo po du dalyvius, išskyrus Švietimo ir mokslo ministeriją, kur buvo 3 šešėliniai ministrai, ir Žemės ūkio ministeriją, kurioje praktiką atlikau aš vienas. Toks pasiskirstymas gal ir nelabai geras, bet ŠMM ministras G.Steponavičius sakė, kad jo kuruojamoje ministerijoje mažiau ,,specialistų” negali būti. Tad ŽŪM sąskaita ten praktiką atliko 3 projekto dalyviai. O aš nesigailiu dėl to, kad likau vienas. Nors dviese būtų smagiau, bet visas dėmesys buvo skiriamas man, ir netgi darbo grafikas keičiamas dėl mano pomėgių.

    I.P.

    Kodėl pasirinkai būtent Žemės ūkio ministeriją?

    E.M.

    Ši ministerija labiausiai susijusi su mano pomėgiais (augalų selekcija, apželdinimas ir kt.). Taip pat norėjau daugiau sužinoti apie žemės ūkį kuruojančios institucijos darbo pobūdį ir pabandyti atsakyti į dar gerokai prieš projektą iškilusius klausimus. Džiaugiuosi, kad mano lūkesčiai pasiteisino. Gavau atsakymus į daugumą savo klausimų, o, jei į kai kuriuos ir neatsakė, tai bent jau buvau nukreiptas tam tikra linkme, kad galėčiau pats rasti atsakymus. Iš projekto labai daug nesitikėjau, nes prieš tai juo nesidomėjau. Užpildžiau anketą ir tiek. Tik sulaukęs projekto koordinatorių skambučio, suvokiau, kad fortūna nuo manęs nenusisuko ir teks bent kiek labiau pasidomėti manęs laukiančia veikla. Likus kelioms savaitėms iki projekto, jau pradėjau įsivaizduoti, kaip ten viskas vyks, ko tikėtis ir ko ne. Pirmoji darbo diena ŽŪM buvo tikrai nuostabi! Labai džiaugiausi savo pasirinkimu.

    I.P.

    Kokia buvo jūsų dienotvarkė?

    E.M.

    Kiekviena diena buvo suplanuota. Visų projekto dalyvių dienotvarkė buvo labai skirtinga. Dienotvarkės laikymasis buvo tikrai įdomus iššūkis. Rytą atsikėlęs ir greitai užkandęs, žingsniuodavau Ministerijos link. Kelionė pėstute iš ryto, kai Vilnius dar tik bunda, o maršrutas kupinas įvairių vaizdingų vietų (Šv. Onos bažnyčia, Gedimino bokštas, Katedra ir Gedimino prospektas) būdavo nepaprasta. Ją pavadinčiau tobulos dienos pradžia. Dienotvarkė buvo labai intensyvi: įdomūs susitikimai su ministerijų darbuotojais, pažintys su skyrių veikla bei kitų objektų, susijusių su LRŽŪM, lankymas. Taip pat dalyvavome susitikime su Prezidente, Ministru Pirmininku ir kt. atsakingais valstybės pareigūnais. Vakarais mus aplankydavo žymūs žmonės (Ministras Pirmininkas, Finansų ministrė, disko metikas V.Alekna). Kartą vakarieniavome su Švietimo ir mokslo ministru G.Steponavičiumi). Nors mūsų dienotvarkė buvo labai įtempta, kiekvienas susitikimas palikdavo neišdildomus įspūdžius. Kelis kartus jaučiausi kaip filmuose, kai žymaus žmogaus asistentai pasako, kada, su kuo susitiksi ir apie ką susitikus reikėtų kalbėti. Taip aš būdavau informuojamas prieš visus susitikimus su ministerijos darbuotojais. Visą informaciją suteikdavo mano kuratorė.

    I.P.

    Kas labiausiai patiko?

    E.M.

    Tikriausiai apskritai visa savaitė. Man buvo priimtina viskas: ir neįprastas gyvenimo būdas, ir nuolatinis užimtumas, ir gaunamas didelis informacijos kiekis. Įdomiausia buvo išvyka į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Susipažinau su laboratorija, jos veikla, naujausiais prietaisais ir atliekamais tyrimais, žiūrėjau per galingus mikroskopus. Taip pat labai įdomu buvo Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centre – lankiausi pavojingiausioje patalpoje tame pastate. Ji vadinama ,,serverine”, čia saugoma visa su žemės ūkiu susijusi informacija ir duomenys. Nelaimės(gaisro) atveju patalpa prisipildo dujų, sudarydama vakuumą, ir taip užgesina gaisrą, neleisdama jam išplisti. Tad toje patalpoje vaikščioti buvo tikrai nejauku.

    Dar vienas tikrai labai įsimintinas įvykis tą savaitę – Vyriausybės posėdis. Mūsų dienotvarkėje tam buvo skirtos dvi valandos. Susirinkus į posėdžių salę ir peržvelgus posėdžio dienotvarkę, visiems kilo klausimas, kada jie spės aptarti net daugiau nei 60 punktų. Bet viskas vyko gerokai paprasčiau. Ministras, atėjęs į salę ir atsisėdęs į savo krėslą, pradėjo vardyti punkto numerius, vis kartodamas: ,,Pritarta”. Tik ties keletu dienotvarkės punktų buvo apsistota kiek ilgėliau. Todėl po valandos su trupučiu mes jau buvome laisvi. Tikrai labai patiko posėdžio atmosfera. Dar vakare juokais, aptarinėdami savo dieną, visi kartojome: ,,Pritarta”.

    I.P.

    Kokia buvo šito projekto nauda?

    E.M.

    Nauda – tai pirmiausia nuostabiai praleistas laikas, draugų sąrašas praturtintas dar 29 labai įdomiais žmonėmis. Gavau labai daug vizitinių kortelių tų asmenų, su kuriais bendravau ministerijoje ar jos kuruojamose institucijose. Tikiuosi, spėsiu visiems po kokį laiškelį parašyti. Taip pat labai svarbus žinių bagažas, kurį susikroviau per savaitę. O pati didžiausia nauda, ko gero, tai visiškai pakeista nuomonė apie Vyriausybę ir šalį valdančius žmones. Žiniaskaida labai iškraipo faktus ir perteikia visuomenei tik blogąsias valdininkų savybes – tikrovėje jie visai kitokie žmonės.

    Šią besibaigiančios vasaros savaitę tikrai galiu pavadinti geriausia atostogų savaite.

    I.P.

    Dėkoju už pokalbį. Visų gimnazistų vardu linkiu Tau sėkmės veikloje, kuri Tau įdomi ir prasminga.

  • Steigėjas

  • Kiti partneriai

  • NUOTRAUKŲ GALERIJA

  • Calendar

    liepos 2024
    Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sekmadienis
    1 liepos, 2024 2 liepos, 2024 3 liepos, 2024 4 liepos, 2024 5 liepos, 2024 6 liepos, 2024 7 liepos, 2024
    8 liepos, 2024 9 liepos, 2024 10 liepos, 2024 11 liepos, 2024 12 liepos, 2024 13 liepos, 2024 14 liepos, 2024
    15 liepos, 2024 16 liepos, 2024 17 liepos, 2024 18 liepos, 2024 19 liepos, 2024 20 liepos, 2024 21 liepos, 2024
    22 liepos, 2024 23 liepos, 2024 24 liepos, 2024 25 liepos, 2024 26 liepos, 2024 27 liepos, 2024 28 liepos, 2024
    29 liepos, 2024 30 liepos, 2024 31 liepos, 2024 1 rugpjūčio, 2024 2 rugpjūčio, 2024 3 rugpjūčio, 2024 4 rugpjūčio, 2024
  • Visos teisės saugomos © 2013 kmug.lt