Gastronominės edukacijos pamoka ir alyvuogių aliejaus parodomoji degustacija
Atnaujinta: 2017-11-29
Lapkričio 28 d. gimnazijoje vyko gastronominės edukacijos pamoka ir alyvuogių aliejaus parodomoji degustacija. Naujienų portalo 15min. apžvalgininkas Italijoje, knygos „Knyga apie ypač tyrą“ autorius Paulius Jurkevičius gimnazistams papasakojo apie mitybos svarbą, jos įtaką mūsų gyvenime, sąsajas su tautos tradicijomis.
Pristatydamas šio projekto idėją, P. Jurkevičius kalbėjo, kad Lietuva Europos Sąjungoje garsėja sparčiu internetu ir technologijomis, tačiau yra viena trumpiausiai gyvenančių žmonių šalis. Šiandien gimęs lietuvis gyvens maždaug 10–12 metų trumpiau už prancūzą, italą ar belgą, nes mes esame blogai valgančių žmonių šalis. Kas galėtų išgelbėti mus? Alyvmedis – medis, kuris gali išgyventi 2000 metų, nes turi unikalų genetinį skydą. Jis apsaugo nuo oksidacijos ir senėjimo. Šio medžio vaisių – alyvuogių – sultys arba alyvuogių aliejus apsaugo ir mus. Tai sveikos mitybos būdas – UNESCO paveldas. Todėl mums reikia išmokti ragauti, lavinti aromatų ir skonio suvokimą.
Maisto ragavimas yra vienintelė galimybė suprasti ir pažinti maistą, džiaugtis skanaus maisto malonumais ir išvengti daugybės šiuolaikinių patologijų.
Pizos universiteto filosofijos daktaras, kalbų mokyklos „Accademia Italiana“ dėstytojas, knygos „Sava Roma” autorius Simonas Jurkevičius mokinius supažindino su alyvuogių aliejaus ragavimo technika. Gimnazistai patys degustavo, mokėsi atpažinti kokybišką produktą.
Šioje edukacinėje pamokoje taip pat dalyvavo žurnalistė, knygų „Italija“, „Itališkos elegancijos kodas“ autorė Jurga Jurkevičienė, kuri pristatė savo knygas, papasakojo apie Italiją, šios šalies mitybos įpročius.
Ši netradicinė pamoka gimnazistams suteikė gastronomijos žinių, dar kartą supažindino su sveika gyvensena. Dėkojame II d klasės mokinės Paulės Sadauskaitės mamai Giedrai Sadauskienei už suorganizuotą įdomią ir naudingą edukacinę pamoką.